Wednesday, July 4, 2007
4 de juliol, 00.00
La mà em fa mal. He estudiat, reescrivint una i altra vegada conceptes abstractes per tal d'introduïr-los a la meva memòria. Si Josep Pla hagués escrit els apunts, això no hauria passat. Des que vaig llegir la seva reflexió sobre l'alcohol -El quadern gris-, el concepte m'ha quedat gravat, i amb dues rellegides seguides l'hauria memoritzat sense problemes, si bé amb dos lectures espaiades n'he recordat ara la seva essència. Però no. L'art de la bona prosa no és general entre els professors. I, per la meva desgràcia en aquests moments -només en aquests, per descomptat-, a Pla li agradava més l'alcohol que l'actiu circulant. No el culpo, a mi també em passa. El problema rau en que no es pot barrejar alcohol i circulant, perquè a l'exàmen et treuen punts. Qui? Un policia que ha passat un exàmen però que deu pensar que Beethoven és un gos que escrivia simfonies i Quim Monzó el que diuen a l'Índia quan plou en sobremesura. Però ell ha passat un exàmen. I jo també ho hauré de fer. Bona nit.
Sunday, June 17, 2007
Ser del Madrid
Els que fan manifesta la seva afiliació són, però, éssers extranys. Algú ha vist una persona del Madrid normal? Crec que no n'hi ha.
Wednesday, June 13, 2007
Un dia qualsevol
Persones normals? No existeixen. En fi. Dormir. Bon dia, són les 8,30
Sunday, June 10, 2007
5:24
Ara, un cop publicat la gran proesa de la qual he estat capaç, crec que aniré a estudiar. Per cert, no ens enganyem. Ni geni ni tonteries. Si m'he despertat a aquesta hora és perquè no he estudiat suficient abans. Com tothom.
1/6
Wednesday, May 9, 2007
Tòpic
Bé, vàries coses. Primer de tot el tòpic. Era una noia molt normal, era una persona maca, muy conocida en el barrio... ho podem sentir dia a dia als telenotícies varis de la geografia espanyola. Si. És un tòpic. Totes les persones són majes i normals? No. Però un cop les han assassinades, normalment ho són, curiosa la qüestió. És com els maltractadors. Era una pareja muy normal, y parecía que se querían mucho. Doncs no. Si ell la va matar a ella segurament no era normal, al contrari, deu tenir problemes mentals. En fi. Aquests tòpics, que m'encenen.
La segona part de la declaració m'ha fet gràcia. Si. És extrany que disparin a algú de bon matí. No és molt normal. Jo, per si de cas, quan vaig al bar sempre demano un café amb llet, una ensaimada i una armilla antibales. Mai saps quan et poden disparar de bon matí. Ara, a la tarda ja és més normal. El crepuscle porta a la violència armada indiscrimada.
Per cert, m'encanta això d'A3 de fer veure que trobem declaracions. Quina casualitat que sempre diuen el que A3 vol que sentim...Se us veu el plumero, A3Tv!
Monday, May 7, 2007
No ho entenc
Monday, April 16, 2007
La hipocresia

A l'assabentar-se, les forces de l'economia i la política mundial s'han posat les mans al cap, han exigit a Wolfowitz que dimiteixi i han iniciat una investigació per descobrir fins a quin punt arriba la corrupció al Banc Mundial. Òbviament, la opinió pública que s'ha assabentat dels fets també s'ha mostrat escandalitzada per aquesta mostra d'amor.
Aquest és l'exemple més clar de la hipocresia de l'èsser humà. Qui no ha demanat un augment de sou a un familiar, qui no ha anat a algun conegut perquè li fes algun arranjament semi-il·legal, qui no ha volgut aprofitar-se d¡un amic influent.... Tothom, qui més qui menys, hauria fet exactament el mateix que Wolfowitz. Com que ells no han pogut fer-ho -l'enveja és una altra de les qualitats humanes més clares-, es posen les mans al cap tot clamant al cel justícia. Parafrasejant a Jesús, qui estigui lliure de pecat, que tiri la primera pedra.
Deixant de banda la hipocresia, ningú s'ha posat a pensar per què el president del Banc Mundial ha pujat el sou a la seva parella. L'explicació és clara. Wolfowitz és un home fet a l'antiga, d'aquells que deixa que la seva dona ho faci tot, que li compri els calçotets...i els mitjons. Veient com estàn els mitjons de Wolfowitz, algú dubta que la seva parella necessitava un augment de sou immediat?
Friday, April 13, 2007
El fotolog
Pràcticament a diari visito varis fotologs, amb l'únic interès de saciar les meves ànsies d'humor, ja que n'hi ha alguns que, sigui pel que sigui (per ser d'una persona coneguda, per ser patètics), fan gràcia. Després d'uns quants dies fent-ho, he comprovat tres tipologies de fotolog:
- El fotolog que està bé: fet per alguna persona que sap el que es fa, bon contingut fotogràfic i escriptura adequada, a vegades fins i tot interessant.
- El fotolog "guai", també anomenat "soy un poeta": aquests són dels que més gràcia em fan. Una foto pretesament metafòrica (una fulla, una birra), normalment de qualitat pèssima o si més no poc interessant, seguit d'un text pretesament (valgui la redundància) poètic. Tres paraules, sovint en castellà, o dues, o quelcom amb ambient de metàfora d'estar per casa, de poeta de paper de vàter.
- El fotopop. Evolució natural de la revista superpop. Fotografia del protagonista seguit d'un text "interessant", del tipus: Tiaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (o tiooooooo) que guapa la fiesta de ayer! (Colmada de faltes, òbviament).
- El superfotolog o "mira, sé escriure". Parrafades llarguíssimes, sense cap mena d'interés i amb un intent d'escriure de forma meravellosa, amb resultats que hi difereixen totalment.
Bé, reflexions sobre els fotologs. Jo no en tinc. Ja dic les meves tonteries aquí.
Quan algú mor
Una altra cosa és posar la professió. Ningú neix amb treball (excepte els reis), però tothom mor en una condició. Tampoc trobarem: Manuel Fernández, pringado. No. Sempre serà quelcom, tot i que en vida no hagués sigut res.
Bé, una molt breu (el temps és or) reflexió sobre la mort que algun dia -o no- continuaré.
Wednesday, April 11, 2007
Ciudadanos de segunda
L'altre ciutadà de segona és el pare de la nena que volia aprendre en castellà. On s'és vist tanta incultura junta! No voler aprendre un idioma és una de les estupideses més grans que pot cometre un home. Si d'una cosa en sento orgull és de tenir la oportunitat de conèixer un idioma com el castellà. No és el meu, però el conec, puc llegir en castellà i escriure. Igual que m'agradaria fer amb l'anglès. Per què? Perquè una llengua és un patrimoni intel·lectual caríssim. Com dirien en castellà, no hay mal que por bien no venga, i formar part d'Espanya ens ha permès conèixer el castellà. Però el ciutadà de segona, no. Ell no vol embrutar la seva filla amb nous coneixements. Que ho practiqui amb tot, que la seva filla serà una perfecta imbècil. Com ell. En fi, ja comentaré (o no) quan acabi de veure el reportatge.
Tuesday, April 10, 2007
Decadència
Monday, April 9, 2007
Benigni tenia raó
En Joan va sortir a l'escenari. Fora, asseguts a la primera fila i amb un somriure d'orella a orella, estaven els seus pares. Un incís: si fos una pel·lícula americana els pares arribarien tard, el nen diria papáaaa i els pares li contestarien, jamie, hijo! (sempre es diu Jamie o CJ, no falla). Doncs bé. Finalitzat l'incís, allà eren els pares d'en Joan. El nen va fer bé la obra. Va interpretar el seu paper a la perfecció, tothom el felicitava, i els seus pares l'acompanyaven orgullosos al tour per la platea. Les coses tornaven al seu curs normal, feliç. Els gols del Ronaldinho eren celebrats amb joia. Les notes del Joan eren correspostes amb una felicitació adient. En Joan ja era feliç.
Bé, una altra història trunyo per omplir. Però que consti que Benigni tenia raó.
Sunday, April 8, 2007
L'existencialisme és una merda
En Joan feia setmanes que estava preparant-s'ho tot. Era el protagonista. L'eix. El centre. Ell. Ho era tot. El que cridava l'atenció dels focus, el que se sabia el paper més llarg, el que li feia un petò a la noia més maca. I va arribar el dia. Va mirar a fora deu minuts abans. No hi eren. Ja arribaran, va pensar. Va tornar a mirar cinc minuts abans. No hi eren. Dos minuts. Tampoc. Un minut. Tampoc. Va sortir. Tampoc.
Va estar brillant, excel·lent, superb. Tothom el felicitava, la noia a qui abans petonejava ara el reclamava fervorosament, però ell se sentia humiliat, decepcionat. Se sentia com quan arribava a casa amb les millors notes de la classe i ni el miraven a la cara. Se sentia com quan feia el partit de la seva vida però ningú l'anava a veure. Com si el Ronaldinho marqués un gol i el camp nou el xiulés, com el cantant que surt a l'escenari i sota no hi ha ningú, com aquell a qui el deixen plantat. En Joan se sentia decepcionat.
Bé, el típic i original (noti's la ironia) retrat de la decepció
Monday, March 19, 2007
No tinc res interessant a dir
Vaia merda de post, ben mirat.
Thursday, March 8, 2007
La sutilesa de TV3
"Els blancs no la saben ficar" és la pel·lícula programada. Em sembla meravellós, d'una sutilesa i una ironia finíssima.
Felicitats al responsable d'aquesta decisió.
'Ei, mira, és el que surt per la tele'
El problema d’aquesta terminologia és que habitualment el gran públic identifica autor mediàtic com a sinònim d’autor dolent. És a dir, s’entén com algú que si ha publicat un llibre és perquè surt a la televisió, i el resultat és una deixalla literària amb l’única finalitat útil d’aguantar una taula coixa o encendre una foguera. El cas de Sebastià Serrano no és així. Els secrets de la felicitat és un llibre interessant, amb un resultat final satisfactori.
Els secrets de la felicitat ens explica la importància de la comunicació per entendre l’estructura de les relacions humanes, a partir de diferents capítols que tracten de l’evolució històrica de les relacions humanes i la comunicació. A destacar el capítol “de com una relació s’esfilagarsa”, on podem trobar el Serrano més televisiu. Aquí fa l’anàlisi d’una situació quotidiana que li serveix per ressaltar els punts plantejats durant la resta de capítols. El llibre és curt –125 pàgines- però de lectura lleugerament feixuga en alguns trams, ja que Serrano explica els conceptes de forma rebuscada. Una fòrmula adequada per una novel·la però no per un assaig, que requereix frases més senzilles que facin més comprensibles els conceptes. Les frases rebuscades provoquen que el lector hagi de tornar alguns cops enrera, i aquestes interrupcions a la lectura no són bones.
Tot i aquest handicap, Els secrets de la felicitat és un llibre interessant, recomanable per tots aquells que desitgin aprofundir en la importància de la comunicació a les relacions personals.
Una bona gestió de la comunicació exigeix un cert esforç d’atenció, ja que cal harmonitzar bé els aspectes no verbals i els verbals. Ens hi hem referit a bastament i hem vist que les formes proposades transporten una gran quantitat de les emocions més positives, que per a tothom són estimulants tant per a la nostra salut mental com per a la salut de tota la nostra persona, i ens posaran en excel·lents condicions per dissertar de moltes estones de felicitat tots els dies de la nostra vida. Recordem-ho bé; una bona estona de conversa distesa amb un puntet de cura de la veu i de les interaccions cara a cara tot recordant les regles de l’escolta activa que fonamenten la relació, l’afecte i l’amor i, per tant, el benestar i la felicitat.
www.llibrofags.com
Friday, March 2, 2007
Els lumbreras.

No he trobat la foto del personatge de la setmana. "Què extrany", pensareu, "si hi ha el Juande Ramos, que pot representar una de les notícies de la setmana". Si. És cert. Però el protagonista no és ell, és el lumbreras.
El lumbreras és un periodista de La Sexta, amb moltes probabilitats respecte la seva apariència física, al qual o a la qual em referiré en gènere masculí, perquè vull.
Conscient de la seva responsabilitat periodítica, àvid d'una felicitació dels teus caps (molt bé, xaval, ens la sua el que hagis fet però et donem un copet a l'esquena), el citat lumbreras va decidir col·locar la seva arma fàlica (també dita micròfon) a la boca de Juande Ramos, quan aquest es retirava del partit.
Clar, és normal. Al lumbreras li han dit: "tu no dejes que el entrenador se vaya del campo sin tener unas declaraciones suyas" (en castellà, que deu ser de Sevilla). I el lumbreras, que no vol perdre la feina perquè lliga més -"soy periodista", els hi diu a les mosses- decideix prendre declaracions de Juande Ramos quan aquest es retirava del camp.
Què esperava que digués? "aaaaaaeaeaeeea", "donde estoy", "mamá no quiero ir al cole"?. Potser ja veia els titulars de l'endemà. "Un periodista de la Sexta nos da en exclusiva las últimas declaraciones de Juande antes de morir". O algun d'estil més esportiu. "Pena máxima para Juande: el entrenador protesta a un periodista de la Sexta". "<
En fi, fins aquí la descripció del lumbreras, 1. El proper cop, lumbreras 1, mira que el Juande no estigui inconscient. A classe em van dir que un entrenador inconscient no fa declaracions.
Després tenim el lumbreras 2. Si el lumbreras 1 era burro, el lumbreras 2 és directament un imbècil, un impresentable i un terrorista. El lumreras 2 és el que va sortir de casa, mitja hora abans del partit, amb una ampolla de dos litres (o litre i mig) plena de gel. La nit abans li va demanar a la dona (a la que té sotmesa als seus desitjos, òbviament) que la posés al congelador, que si no després se li recalenta al camp. A la dona li va extranyar, òbviament, perquè ell sempre la beu natural. Aquell dia però, l'home arriba 40 minuts abans del partit a casa, després de fer uns quintos i uns finitos. En 10 minuts, es masturba al lavabo i agafa l'ampolla. Arriba al camp. Enfundat a la seva bufanda del beti. Insulta a l'àrbitre. Insulta a Kanouté ("uh.uh,uh", li canta, ell que pren el sol a l'estiu). Insulta a Juande. Ara ho té clar, ho veu clar. Li tirarà l'ampolla de gel a Juande. Li cau malament, aquest tio. S'imagina demà al bar: "joder, lumbreras 2, que cojones tienes". S'imagina la seva dona,que finalment li farà cas. S'imagina aquella amiga de la seva filla, que ja no el mirarà amb fàstic, sinó amb desig eròtic. Quan marca Kanouté ("puto negro", pensa) li tira a Juande. Juande perd el coneixement, i se l'emporten en camilla. Ell és felicitat pels seus companys de fila ("como la has liao, tio"), se sent orgullós de la seva acció ("que hace el tio de la Sexta, eh burro o què?"), pensa. Ell és el salvador del beticisme, la il·lusió del futbol. Ell és el millor. Ell és el lumbreras (2)
Tuesday, February 27, 2007
La primera cervesa

Josep Pla
Destino, 272 pàgines
10.22 €
Josep Pla és un escriptor genial, un dels millors escriptors de la història d’aquest país i d’aquesta llengua. Sens dubte. És un escriptor, però, difícil de llegir. Pla és com la primera cervesa: un sabor inicial intens, una ingestió difícil i una sensació de plaer posterior, que fa que la primera mai sigui l’última, ans el contrari. Narracions 1 és una perfecta primera cervesa, un compendi de narracions adequat per perdre la plarginitat.
Els que s’iniciïn a la religió trobaran a Narracions 1 les característiques més bàsiques de Pla, agrupades en format breu. La divisió en narracions curtes fa que la ingesta planiana sigui més fàcil per aquells qui no coneixen la seva adjectivació i la seva obsessió per oferir tots els detalls.
Els ja iniciats en Pla trobaran un resum d’allò que han pogut veure en alguns dels seus escrits, com a El quadern gris: relat autobiogràfic barrejat amb la ficció narrativa.
Narracions 1 consta de 13 narracions. Destaquen La fonda del centre, Una mort a Barcelona, Casa de dispeses madrilenya, Un home fatal i Una aventura al canal. Aquestes narracions segueixen una estructura semblant. No espereu grans històries, però si fragments d’allò quotidià amb grans dosis de sarcasme i ironia. Pla és un autor costumista, a la línia de Larra als seus Artículos. El seu esquema de narració és semblant al que després utilitzaran Pàmies o Moliner: a partir d’un fet concret, es construeix una narració. Pla, mitjançant històries quotidianes escriu narracions ben trobades, amb fina ironia i una adjectivació precisa, que pot carregar als qui no n’estan acostumats.
En definitiva, Narracions 1 és un llibre qualsevol de Pla, però precisament per aquest motiu és perfecte per perdre la plarginitat, per prendre la primera cervesa planiana.
La perruqueria era italiana i no tenia a penes clientela francesa. Els francesos sempre han exigit que les seves perruqueries es mantinguin en un to de solemnitat silenciosa i funerària, en un cert academicisme enravenat. I aquella perruqueria era el que vulgarment en diríem una olla. Quan els artistes del barri descobriren que l’establiment no tenia clientela nacional –llavors s’havia iniciat l’èxode dels artistes de Montmatre sobre l’altra banda de riu, cap a Montparnasse- s’hi donaren francament. Aquest personal no constituïa pas, és clar, una clientela d’habituds assegurades i mecàniques, perquè anar a la perruqueria és per a molta gent un reflex maquinal. Els artistes hi anaven quan els sobrava algun diner –cosa rara- i, sobretot, quan no tenien res més a fer. De tota manera, aquella turba de folls passius i de maniàtics era, per a l’establiment, la més adequada.
www.llibrofags.com
Monday, February 26, 2007
La cultura que ve
La cultura que ve és creure que una pel·lícula vomitiva qualsevol és una obra d'art "el cum laude" del cinema actual, sempre que, evidentment, sigui europea, a poder ser del segon millor director txec. Una pel·lícula americana, per un neocultureta, és un bodrio, "una altra mostra de l'imperialisme ianqui". Les pel·lícules no es medeixen per la seva qualitat o pel seu guió, sino pel país de procedència.
La cultura que ve és la d'Els pilars de la terra, el codi da vinci i l'esglèsia del mar com a obres cabdals de la literatura mundial, és creure que Pla era un facha avorrit i que qualsevol llibre que no porti l'etiqueta més de 500.000 exemplars venuts és automàticament un avorriment només apte per a frikis sense ulleres de pasta.
La cultura que ve és elevar Fraz Ferdinand a la categoria de geni musical, elogiar-lo, santificar-lo, i baixar-se els seus cd's per internet.
La cultura que ve és la cultura del Fotolog, el superpop dels / i les adolescents, on milers de persones acompanyen les seves fotografies de profunds poemes (en castellà, clar, que és més guai), tot creient-se la nova generació del 27.
La cultura que ve... fa cagar.
Saturday, February 24, 2007
No teniamo informasión
1- Els polítics: ens hem de replantejar la situació, ens estem allunyant dels ciutadans i hem de veure com acostar els seus interessos als nostres. En fi, el de sempre
2- Els ciutadans: no teniem informació.
Així és. Dels polítics, res a dir. L'Estatut és l'òrgan regulador de la vida pública de les persones, que influeix en gran mesura en els ciutadans. La culpa és dels ciutadans. Com es poden queixar de la poca informació que tenen? No sé a Andalusia. Aquí vam rebre l'Estatut sencer, un full de resum, un full de comparació amb l'Estatut del 1979, anuncis televisius, tanques publicitàries... Què més volem? Cromos als xiclets, amb els millors articles? Una xarxa d'altaveus amb un narrador explicant les vituts i/o desgràcies de l'Estatut?
El ciutadà és gos. Si no va a votar és perquè no li dóna la gana consultar la informació que reb, perquè mira aquí hay tomate o más deporte quan fan els telenotícies, perquè es compra el Marca o el Qué me dices i no se n'entera de la meitat, perquè llegeix diàriament el qué, el metro... per assabentar-se del nou rècord guiness estúpid que s'ha fet a renciso del campo...
En fi. Que si el ciutadà no té informació és perquè no vol. I punt.
Thursday, February 22, 2007
Indignació: nou atac de Madrid a les pretensions catalanes.

Madrid, entenent Madrid com l'eix central de l'anomeanda Espanya, torna a fer de les seves per enfonsar a Catalunya. Davant del gran èxit que la campanya del burro català ha tingut a les nostres contrades (una campanya tan burra -joc de paraules facilón, ho sé-, com qualsevol altre), l'Estat espanyol copia de forma descarada i barroera el graciós animal decorador de cotxes, samarretes i altres foteses.
La indignació davant d'aquest fet és molt gran. Quan podrem els catalans ser lliure per desenvolupar les nostres campanyes? Una iniciativa genial, útil (sobretot útil), brillant, de beneficis econòmics incalculables... ara van i ens la copien. El burro espanyol no adopta la forma facial de l'ase animal, sinó d'un ase d'una altra índole, Sánchez Dragó. El presentador del programa nocturn de Telemadrid va sortir d'aquesta forma en pantalla per demanar disculpes per unes declaracions on titllava als ciutadans de Madrid de "bruts" i als immigrants "de ser encara pitjor". Òbviament, els ciutadans de Madrid que no són bruts i els immigrants que no són encara pitjor s'han queixat. Els bruts i els pitjors no s'han pronunciat.
Des de Catalunya, per això, trobem això una excusa barata per robar-nos el nostre signe. Sempre hi ha hagut madrilenys bruts, i immigrants encara pitjor, i mai ningú ha hagut de representar un burro. A més, el poder mediàtic amb el que compta l'enemic estatal és molt gran. Nosaltres, sotmesos al poder de l'Imperi, ens hem de conformar amb samarretes i enganxines, mentres a Madrid ja preparen DVD's recordatoris de la burreria madrilenya.
Esperem que aquesta nova agressió al país no resti desaparcebuda, i el ple del Parlament de Catalunya demostri que els burros de veritat, els autèntics, viuen a Catalunya.
Wednesday, February 21, 2007
El futur de l'escriptura
Sovint se sol dir que els nens neixen amb un pà sota el braç. Davant d'algun futbolista que excel·leix en el tracte de l'esfèrica, es diu que "va nèixer amb la pilota sota els peus".
Amillia Taylor ha nascut, literalment, amb un bolígraf sota el braç. Bé, de fet no. Per fer honor a la veritat, la pobra criatura -nascuda després de només cinc mesos de gestió- ha hagut d'aguantar a algun metge o infermer (hi podeu afegir les as que vulgueu, tant pot ser metgessa com infermera). Una de dos: o bé és algun catxondo graciós, o bé és algun pàmfil buscant mostrar la crua realitat del nen, fer la seva comparació amb un bolígraf. En fi, com si no haguéssim vist què petita era aquesta criatura amb les altres fotos, on es veu a Amillia al tamany d'una mà.
Bé, celebrable és que aquesta nena hagi pogut sobreviure, i ara pugui començar al circ de la vida, això tan maco que en diem viure. Clar, la noia ja està condemnada. Primer haurà d'aguantar les mofes dels companys de classe, que li diran "enana, ets més petita que un boli". Li aniran malament les mates i les naturals, car lo seu serà l'escriptura. També hem de fixar-nos en el metabolisme. Patirà d'anorèxia si és bic naranja, que escribe fino. La noia tindrà una talla estàndard si el boli era bic cristal, que escribe normal.
De moment només cal esperar a que aprengui a parlar i que tregui la seva primera novel·la, que serà de bona qualitat. Total, tot perquè poguem dir, "home, aquesta Amillia Taylor va nèixer amb un boli sota el braç"
Tuesday, February 20, 2007
Memòries d'un espectador, el Cuéntame català
El llibre Memòries d’un espectador és la primera part de les memòries del periodista Carles Sentís, coescrites per ell mateix i Xavier Ayén, de La Vanguardia. En aquest primer volum podem trobar les vivències de Sentís des del seu naixement, al 1911, fins l’any 1951. Hi podem llegir, per tant, els seus antecedents familiars i les seves experiències periodístiques fins a mig segle XX.
Ben estructurat per unitats temàtiques, el llibre de Sentís és, sens dubte, el Cuéntame català. A Cuéntame (sèrie de televisió espanyola que ensucra el tardofranquisme)podem veure com tots els membres de la família protagonista topen, per casualitat, amb els fets cabdals de l’última època de Franco. Sentís fa el mateix a la realitat, però ampliant l’espectre al segle XX i, per més inri, a tot el món.
Vegem el seu currículum: secretari d’un conseller de Companys, va estar present als fets del 6 d’octubre del 1934. El principi de la Guerra Civil el va enganxar sortint de matinada de l’Ateneu Barcelonès, el famós Ateneu de Pla. Després del fracàs de la revolució nacional a Barcelona, es va exiliar a Marsella, sotmès a les pressions del bàndol republicà. Va ser combatent al bàndol nacional, fragment que ens porta a un dels millors moments del llibre: Sentís explicant perquè va lluitar a l’exèrcit franquista. Va treballar als serveis d’informació de Francesc Cambó. Va ser corresponsal de la 2a Guerra Mundial, creuant l’Àfrica amb el general francès Charles de Gaulle. Va ser corresponsal a Nova York durant la fundació de l’ONU. Corresponsal als judicis de Nuremberg. Conseller de la Generalitat de Tarradelles. Diputat del Congrés...i un llarg etcètera. Aquestes són algunes de les vivències que el veterà periodista de La Vanguardia ens narra en aquest llibre. Tot i aquestes experiències, Sentís i Ayén cauen sovint en l’exageració, buscant relacions forçades, i convertint sovint una simple salutació amb algú conegut amb un fet important. Vegem, a tall d’exemple, un fragment del pròleg de Xavier Ayén:
...conegut a Antoine de Saint-Exupéry quan l’autor d’El petit príncep feia de pilot militar. Algú que havia estat al despatx oval amb Harry Truman, sopat amb la ballarina Josephine Baker, que havia fet amistat amb el futbolista Samitier o el torero Dominguín, i que em mostrava les fotos de quan anava de festa amb Gary Cooper i Lola Flores.
Hola
Respecte al títol del blog, ja em perdonareu, és bastant cutre. Jo mateix, veient-lo des de fora, me n'hauria rigut bastant. De fet, me n'enriuré:
- Què clàssic. Una cita, i a més canviada.
O altres opcions:
- Com t'atreveixes a contradir el gran Kapuscinski (o com s'escrigui)
O bé:
- Com pots dir això, per ser periodista s'ha de ser superguai i voler canviar el món
Bé, simplement no sabia què posar, i he posat això. No em pregunteu quan l'actualitzaré, perquè ni jo ho sé, potser ho fai cada cinc minuts, potser fins d'aquí cinc mesos no ho faré. Bé, crec que aquesta tarda penjaré quelcom ja fet, per fer volum. No us penseu que em curraré un escrit cada dia no?
Bé, això és tot. Per començar, un post totalment prescindible. Com la majoria, suposu